Haderslevhus - historie og billeder
På denne side kan du læse historien og se billeder om Haderslevhus.
Har du historieske billeder fra Haderslevhus du vil dele, vil vi blive meget glade.
Det nuværende Haderslevhus blev oprindeligt bygget som tysk forsamlingshus, og har både teaterscene og orkestergrav. Bürgerverein zu Hadersleben blev stiftet den 18.11.1838 og bygningen blev renoveret i 1902.
Mange kender også Haderslevhus som Borgerforeningen og fortæller, at de har oplevet Rockazino, Gnags, Bamses Venner, Kandis, Natasja, og Gasolin og mange, mange glade danseaftener på stedet.
Der er al mulig grund til at støtte bestræbelserne på at genoplive et gammelt, kulturhistorisk spillested i Haderslevs centrum.
I huset var også den berygtede Ridderbar, som fungerede som morgenværtshus frem til den 15. Maj 2018.
Riderbar
I den gamle ridderbar genåbner en restaurant, så lokalets oprindelige formål genetableres.
Våbenskjoldet på facaden
Dette stammer fra Glücksburg slægten, der er en Slesvig-Holstensk adelsslægt. Det består af flere lokale våbenskjold.
Øverst til venstre er der to løver, der blev brugt i Schleswig, ved siden af nældebladet fra Holstein, i midten er Oldenburg, nederst til venstre Stormarn og i højre hjørne har vi Ditmarschen.
I bunden har vi Schleswig-Holstein´s plattyske motto (ihvertfald fra før i tiden) “op ewig ungedeelt”, som kan oversættes til noget i retning af “for evig u-delt”. Det stammer vist nok fra 1400 tallet, hvor man lavede en lov om at Schleswig-Holstein ikke måtte deles.
I bunden og på dekorationen i kanterne ser vi Kejserflaget, der var i brug fra 1871-1919.
Borgen Haderslevhus
Godt hundrede år efter at Haderslev var opstået, byggede kongen en borg i byen. Det skete omkring 1270. Formålet med borgen var at beskytte handelen i byen og samtidigt være et centrum for kongens administration i den nordøstlige del af Sønderjylland. Hertil skulle bønder og borgere komme og betale skat og afgifter, og her kunne man møde kongen eller hertugen, når han var i byen.
Borgen kaldtes Haderslevhus, hvilket var den normale betegnelse for en kongelig borg i en by (f.eks. Koldinghus, Tønderhus etc.). Den lå placeret i området mellem Store Klingbjerg og Naffet. Fra byen gik man ad Slotsgade hen til borgen. Det første man mødte var en portbygning, der lå ved Slotsgade 21. Herefter gik man over en voldgrav og kom ind på forborgen, hvor borgens stalde, værksteder og lignende lå placeret. Her ligger i dag Slotsgade 20-22 og 29-31.
Endnu en voldgrav adskilte forborgen fra selve hovedborgen, der lå omkring Slotsgrunden. Denne del af borgen var omgivet af en mur. Her lå borgens hovedbygninger, et borgkapel, og fra et tårn kunne man holde øje med byen og sejladsen på fjorden. Slotsgade 33, Haderslevhus, ligger placeret på denne del af borgen.
I takt med nedrivningen blev området udstykket til byggegrunde til hertugens personale, og de ældste huse i Slotsgade stammer fra årene 1570-90. Det drejer sig om Slotsgade 20 og 22, samt nr. 23, 29 og 31.
Efterhånden blev hele kvarteret bebygget og den gamle middelalderborg, Haderslevhus, forsvandt. I dag er der kun svage spor af borgen tilbage i jorden under huse og gader i denne del af Slotsgade.
Vigtig historie:
Haderslevhus er navnet på Haderslevs oprindelige kongehus.
Vægterlauget beskriver hele historien og lidt til: Oprindelig havde hertugen til huse på borgen Haderslevhus. Man mener den stammer fra 1200-tallet, men ser den beskrevet første gang i 1326. Chr. I, der blev kronet til dansk konge og gift med Dorothea af Brandenburg, residerede på slottet. De var forældre til den senere Frederik I og Hertug Hans, der var halvbrødre til den senere Chr. III – kongen der gennemførte reformationen i Danmark.
Du kan læse mere om den historie lige her.
Christian 1. underskrev 1448 sin håndfæstning på borgen Haderslevhus, og Christian 3. blev i 1525 statholder på Haderslevhus, hvor også hans søn – den senere Frederik 2. – blev født i 1534.
Da hertug Hans den Ældre overtog borgen i 1540 omtales den som en ren røverrede, og han iværksatte bygningen af Hansborg – Danmarks første renæssanceslot.
Da Hertug Hans døde i 1580 arvede Frederik 2. slottet, og i 1597 blev Christian 4. viet på Haderslevhus til Anna Catharina af Brandenburg.
Senere benyttede han slottet til elskovsmøder med Kirsten Munk.
Kilder: Lennart S. Madsen, Haderslev Museum
wikipedia: https://da.m.wikipedia.org/wiki/Haderslevhus
Historie Haderslev
TJEK LIGE DENNE ARTIKEL: Den lokale internet-avis Haderslevs Puls var på besøg i august 2018, og har skrevet en fin klumme, som kan læses her: Tilbage til fortiden.
Haderslevhus er som historisk seværdighed i 2018 også medlem af The Danish Club.
Sidste nyt
Bal lørdage fra kl. 20-00.30 Gode grin til Comedy Auten